R's memorandum

goodragon.exblog.jp
ブログトップ
2005年 12月 17日

Easy and tasty

お待たせしました。
それでは「紅茶豚」の作り方です。
(どなたかいいネーミングを思いついたら教えてください)。


I’m sorry to keep waiting you.
I’d like to show you the recipe of “Tea Pork”.




まずは以下のものを用意しましょう。

豚肩ロース800グラム。
紅茶(ティーバッグでもリーフでも)。

濃い口(←重要)醤油1カップ、日本酒1/2カップ、
酢1/2カップ、みりん1/4カップ


First of all, prepare the following.

Shoulder pork (no born) 800g
Tea leaf (tea bag is also OK)

180ml/Strong soy sauce
90ml/Japanese sake(white wine should be OK)
90ml/Rice vinegar
45ml/MIRIN (sweet cooking rice wine)

d0031968_4224331.jpg
肉屋で「豚肩ロース800gください」と言う

Ask 800g of shoulder pork at butcher



d0031968_4231476.jpg
紅茶を濃い目に煮立たせる

Boil tea strongly



d0031968_425047.jpg
肉の塊を投入する
(形がくずれないようにタコ糸でしばっておくとよい)


Put pork block into the pot
(You can bind tightly with strings not to loosen)



d0031968_4253592.jpg
ひたひたの状態で約1時間、弱火で煮る

Simmer with low heat for about 1 hour
in just enough tea to cover the pork



d0031968_4255764.jpg
中まで火が通ったか、竹串などで確認し、漬けダレに移す
漬けダレは煮立たせてアルコールを抜いておくこと


Make sure if it cook by using a wooden spit,
and marinate in sauce which was boiled to deaden alcohol.



d0031968_503350.jpg
ワインでも飲んで寝る

Drink wine and go to bed



d0031968_4262147.jpg
翌日から食べられます。(えっ!それだけ?)
タレを少しかけて。マヨネーズもありです。


From next day, you can eat it! (Wow! That’s all?)




わー、おいしそー、で終わらないで、本当にやってみてください。
そして皆さんの大切な相方にごちそうしてみてください。
あなたの株が上がること、間違いなしです。


Please try it and serve to your special partner.
I’m sure his/her opinion will be changing in your favor.

タレに漬けた状態で冷蔵庫で1ヶ月は持ちます。
ジップロックに入れるとタレも少なくて済みます。
一人暮らしの方もこのくらいどーんと作ってリッチな気分になってみては?


This pork in sauce is good for at least 1 month in a fridge.
To use a food storage bag save the sauce.
Even if you are living alone, you might want to cook big portion like this.
I think you can feel somewhat rich.

d0031968_5435593.jpg

[PR]

by goodragon | 2005-12-17 04:27 | 御飯ぱくぱく(Food)


<< Cherry and Paul...      How to use &quo... >>