2005年 12月 17日

Easy and tasty

お待たせしました。
それでは「紅茶豚」の作り方です。
(どなたかいいネーミングを思いついたら教えてください)。


I’m sorry to keep waiting you.
I’d like to show you the recipe of “Tea Pork”.




まずは以下のものを用意しましょう。

豚肩ロース800グラム。
紅茶(ティーバッグでもリーフでも)。

濃い口(←重要)醤油1カップ、日本酒1/2カップ、
酢1/2カップ、みりん1/4カップ


First of all, prepare the following.

Shoulder pork (no born) 800g
Tea leaf (tea bag is also OK)

180ml/Strong soy sauce
90ml/Japanese sake(white wine should be OK)
90ml/Rice vinegar
45ml/MIRIN (sweet cooking rice wine)

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肉屋で「豚肩ロース800gください」と言う

Ask 800g of shoulder pork at butcher



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紅茶を濃い目に煮立たせる

Boil tea strongly



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肉の塊を投入する
(形がくずれないようにタコ糸でしばっておくとよい)


Put pork block into the pot
(You can bind tightly with strings not to loosen)



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ひたひたの状態で約1時間、弱火で煮る

Simmer with low heat for about 1 hour
in just enough tea to cover the pork



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中まで火が通ったか、竹串などで確認し、漬けダレに移す
漬けダレは煮立たせてアルコールを抜いておくこと


Make sure if it cook by using a wooden spit,
and marinate in sauce which was boiled to deaden alcohol.



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ワインでも飲んで寝る

Drink wine and go to bed



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翌日から食べられます。(えっ!それだけ?)
タレを少しかけて。マヨネーズもありです。


From next day, you can eat it! (Wow! That’s all?)




わー、おいしそー、で終わらないで、本当にやってみてください。
そして皆さんの大切な相方にごちそうしてみてください。
あなたの株が上がること、間違いなしです。


Please try it and serve to your special partner.
I’m sure his/her opinion will be changing in your favor.

タレに漬けた状態で冷蔵庫で1ヶ月は持ちます。
ジップロックに入れるとタレも少なくて済みます。
一人暮らしの方もこのくらいどーんと作ってリッチな気分になってみては?


This pork in sauce is good for at least 1 month in a fridge.
To use a food storage bag save the sauce.
Even if you are living alone, you might want to cook big portion like this.
I think you can feel somewhat rich.

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by goodragon | 2005-12-17 04:27 | 御飯ぱくぱく(Food)


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